Origami kağıt katlama sanatı olarak tanımlanabilir. Origami kelimesi Japonca kağıt katlama kelimelerinin kısaltılmasından meydana gelmiştir. Oru katlama, kami ise kağıt anlamına gelir. Japonya’nın geleneksel sanatıdır. Her ne kadar origaminin ismi Japonca’dan gelmiş olsa da, sanatın tarihi Çin’e dayanır. Origami sanatında makas, kağıt ve yapıştırıcı kullanılmaz. Eğlenceli ve geliştiricidir. Sanatın çok eski zamanlardan beri Çinliler tarafından yapıldığı bilinmektedir. Kağıt ilk defa Çpinliler tarafından icat edilip üretilmiştir. Çinlilerin kağıdı bulması milattan önce 250 senesine dayanmaktadır. Eskiden insanlar kağıdı dini törenlerde ya da hediye paketlemek amacıyla kullanıyordu. Kağıdın fiyatının düşmesiyle beraber kağıt farklı alanlarda da kullanılmaya başlandı. 1900’lü senelerde okullarda origami eğitimi verilmeye başlanmıştır. Yapılan çalışmalar kağıt katlama sanatı sayesinde çocukların matematiksel zekalarının ilerlediğini görmüşlerdir. Bu sanat dalı sayesinde çocukların yeteneklerini keşfettikleri bilinmektedir.
Origami İsmini Neden Japonca’dan Almıştır?
Origami ismi Japonca’dır çünkü ülkeye giden Budist rahipler Çinlilere bu sanatı öğretmiştir. Ayrıca Origaminin Japonlar tarafından geliştirildiği bilinmektedir. İkinci Dünya Savaşı senelerinde, origami daha hızlı bir gelişme göstermiştir. Sanatsal anlamda ilerleme kaydedilmiştir. Origami her yaştan insanın ilgisini çeker. Günümüzde halen kağıt katlama sanatıyla ilgilenenler bulunmaktadır.
Ayrıca kar nasıl oluşur? Yazımızı da inceleyebilirsiniz.
Japon Kültüründe Origaminin Önemi Nedir?
Japon kültüründe origami önemi büyüktür. Özellikle origami şeklinde yapılan turna kuşu büyük önem taşır. Japon kültürne göre bin tane turna kuşu yapan kişiler hem uzun hem de sağlıklı bir hayat geçirirler. Turna kuşu ülkede yalnızca origami alanında değil her alanda sık kullanılmaktadır. Turna kuşunun hikayesi umut dolu bir kızın dünyasına kadar gider. İkinci Dünya Savaşı sırasında Hiroşima’ya nükleer bomba atışmıştır. Bu nedenle 11 yaşında bir kız, lösemi hastalığına yakalanmıştır. Küçük kız turnaların onu iyileştirmesini umarak kağıtta turnalar yapar. Ancak küçük kız 664. Turnayı bitirip, yaşama veda eder. Kızın anısına, nükleer bombanın atıldığı tarih olan 6 Ağustos’ta turna kuşu yapılır. Hem de farklı ülkelerin çocukları da yapar. Çocuklar yaptıkları turnayı, hayatını kayıp eden kız Sadako Sasaki’nin anıtına göndermektedir.
Origami Türleri Nelerdir?
Origami türleri çok çeşitlidir. İlk olarak kağıt katlama ile elde edilen basit figürler yapılmaktaydı. Hayvan ve eşya figürleri sık kullanılırdı. Zamanla sanat gelişti ve daha farklı modeller kullanılmaya başlandı. En basit yapılan origami türü klasik origamidir. Bu türde genellikle tek parça kağıt katlanmaktadır. Hem bu türde hem de diğer bütün türlerde kesme ya da yapıştırma işlemi yapılmaz. Klasik origamide kağıt sayısı biri geçmez. Modüller origamide yine tek parça kağıt kullanılmaktadır. Parçalı origami olarak da bilinir. Modüler origami klasik origamiden farklı olarak 3 boyutlu yapılır. Geometrik bir şekil yapılır ve aynı şekilde geometrik şekillerin birleştirilmesiyle figür oluşur. Modüler origamide kişi zevkine göre istediği figürü yapabilir. Kullanılmak istenen figür sayısında herhangi bir kısıtlama yoktur.
Islak ve Modern Origami Nedir?
Islak origami türünde adından da anlaşılacağı üzere kağıtların ıslanması gerekir. Kağıdın ıslanması kağıdın daha kolay katlanmasını sağlar. Islak origami daha gerçekçi figürlerin oluşmasını sağlar. Diğer türlerde olduğu gibi kesme ve yapıştırma işlemi olmaz. Modern origami ise diğer bütün origami çeşitlerinden biraz daha farklıdır. Hem geometrik şekiller hem de modeller tercih edilebilir. Bu origami türünde diğerlerinden farklı olarak tutkal, su, makas kullanılabilir. Bunların kullanılması origaminin daha renkli olmasını sağlar. Modern origaminin de kendi içinde farklı türleri bulunur.
Origami İle İlgili Video Anlatım
Modern Origami Türleri Nelerdir?
Modern origami türleri 4 kategoride sınıflandırılmaktadır. Bunlar pop up origami, mimari origami, book art origami ve son olarak krigamidir. Pop up origamide hem kesme, hem boyama hem de yapıştırma işlemlerinin tümü yapılır. En serbest origami türü olarak da bilinir. Masal kitapları içinden çıkan nesneler pop up origami sanatına örnek verilebilir. Masalların çocukların hafızasında canlanması açısından bu teknik uygulanmaktadır. Mimari origami ise 3D figürlerden oluşmaktadır. Mimari modeller ile benzemekle birlikte, origami çok daha soyut bir sanattır. Mimari origamide kesme, boyama ve yapıştırma işlemlerinin tümü yapılabilir.
Book art origami, diğer origami türlerine göre oldukça yenidir. 2009 senesinde bulunmuştur. İlk defa Isaac G Salazar tarafından tasarlanmıştır. Eski ve kullanılmayan kitaplar değerlendirilmektedir. Dekoratif amacı vardır. Book art origamide semboller ve kelimeler yazılarak 3 boyutlu görüntüler elde edilmek istenir.
Krigami, Türkçe’ye kağıt kesme sanatı olarak çevrilebilir. Kağıt katlanır ve ardından kesilir. Daha çok katlanmalar değil kesilmeler ön plandadır.
Kız kulesi efsanesi nedir? Bilgilerine de bakabilirsiniz.
Origamı Sanatı Çocuklara Nasıl Etki Eder?
Origami sanatının çocuklara etkisi yapılan bilimsel çalışmalar aracılığıyla ortaya konmuştur. Çocukların origami sayesinde matematiksel zekalarının geliştiğine dair kanıtlar vardır. Origami sanatının olumlu etkileri nedeniyle çocuklara hobi olarak orgami öğretilmesi istenir. Ancak unutulmamalıdır ki çocuklar için origami yalnızca oyun niteliğindedir. Origamiyi çocuğunuz için eğlenceli kılarak beyin gelişimini destekleyebilirsiniz. Origaminin daha eğlenceli hale gelmesi için renkli kağıtlar kullanabilirsiniz. Çocuğunuz ile birlikte origami yapmanız da teşvik edici bir davranış olur. Origaminin sayısız faydalarından bir diğeri de, çocuğunuzun estetik gelişimini desteklemenizdir.
Origami Sanatının Çocuklara Faydaları Nelerdir?
Origaminin çocuklara faydaları şu şekilde sıralanabilir:
- Origami sanatını yapan çocukların aynı anda gözleri, beyni ve elleri çalışır. Psiko motor gelişim kazancı anlamında önemlidir.
- Origami yapan çocuklar kendi düşüncelerini kağıda yansıtmış olurlar. Kağıdın ne renk ve hangi şekilde olacağına karar verirler. Çocuklar origami sayesinde duygu ve düşüncelerini yansıtmak için uygun bir platform bulmuş olur.
- Sanatsal faaliyetlerle ilgilenen çocuklar daha sosyal olur.
- Origami çocuklara hem gözlemlemeyi hem iletişim kurmayı hem de iş birliği yapmayı öğretir.
- Çocukların öğrenme ve algıma gücü origami sayesinde gelişmiş olur.
- Origami yaparken çocukların seçtiği şekiller onların estetik duygusunun gelişmesini sağlar.
- Origami yapan çocukların matematiksel zekası gelişmiştir. Origami sayesinde matematik eğlenceli bir şekilde öğrenilebilir. Geometrik şekiller ve kavramlar origami sayesinde kişinin kafasında daha iyi oturacaktır.
- Origami yapan çocuklar geometrik şekillerin farkını görür ve anlar.
Origami Nerelerde Kullanılır?
Origaminin kullanıldığı yerler başında hobi gelir. Bu sanat hobi amacıyla icra edilmektedir. Genellikle dekoratif amaçla kullanılır. Farklı figürlerin yapılmasına el verişlidir. Hem kendiniz hem de sevdikleriniz için değişik figürler yapabilir, origamiyi hediye edebilirsiniz. Çocuklarınız için origami yaparak onlar için kendi ellerinizle oyuncak yapabilirsiniz. Origami ilk çıktığı zamanlarda çok saygı duyulan bir işti. Bunun nedeni Japon geleneklerinde kağıda büyük önem verilmesidir. Kağıt ilk üretildiği zaman oldukça pahalı ve özel bir maddeydi. Bu nedenle origami ilk çıktığında yalnızca zenginler bu sanatla ilgilenebiliyordu. Zaman geçtikçe kağıt maliyeti azaldı ve her kesimden insan origami yapmaya başladı.
Doğu’da çıkan origami sanatı, 20. Yy.’da kitle iletişim araçlarının yaygın olarak kullanılmasıyla beraber Batı’ya doğru yayılmıştır. Bilgi alışverişi arttıkça her ülkeden insan origami sanatıyla ilgilenmeye başlamıştır.
Ninja kaplumbağaların isimleri detaylarını da inceleyebilirsiniz.
The post Origami Nedir? (Türleri ve Önemi) appeared first on Zovovo - En İyi Bilgi Sitesi.
Kaynak: https://www.zovovo.com/origami-nedir/
Yorumlar
Yorum Gönder