Refleksoloji Nedir, Tarihi Nereye Dayanıyor Ve Nasıl Uygulanır?

Refleksoloji eski bir uygulama olduğu için kökenini ve tarihini izlemek son derece zor olmaktadır. İnsanlık tarihinde refleksolojinin zaman zaman insanlar tarafından uygulandığı, ancak bunun adlandırılmadığı konusunda bazı düşünceler mevcuttur.

Bunlar, özellikle bazı insanların bu durumu aslında daha önce kendilerine uyguladıkları ancak daha sonrasında bunun adlandırıldığı yönünden gelen iddialar olarak kalmaktadır. Ancak M.Ö. 2030’lu yıllardan itibaren insan hayatının bir parçası olduğu yönünde iddialar bulunmakta olup, Mısır’da duvar çizimleri ve benzer deliller olduğuna yönelik açıklamalar bulunmaktadır. Kesin olarak ne zaman ortaya çıktığı ise bilinmiyor.

Refleksolojinin kısa bir zaman çizgisi

  1. Çin klasiği, M.Ö. 1000 yıllarında yazılan Sarı İmparatorun Dahili Tıp Klasiği “Ayak Yönteminin İncelenmesi” konulu özel bir bölüme sahip olduğu görülmektedir. Bu bölümde özellikle bu uygulamalardan direkt olarak söz edildiği, ve bu uygulamaların etkilerinden söz edildiğinden bahsedilmektedir.
  2. Marco Polo’nun 1300’lerde bir Çin masaj kitabını İtalyanca’ya çevirdiğine 1528 yılında refleksolojinin Avrupa’ya geldiğine inanılmaktadır. Ancak bu konuda kesin bir delil yoktur.
  3. ABD’de, sıklıkla refleksolojinin babası olarak anılan MD William H. Fitzgerald, 1917’de vücudu rahatlatan bazı kitaplar yazmıştır. Bu konuda yazdığı yazılar ile adından oldukça fazla söz ettirmiştir.
  4. Fitzgerald’ın çalışmaları, Dr. Shelby Riley tarafından daha sonradan genişletildi. Ancak bugüne kadar geçen süre içerisinde özellikle refleksolojinin temeli asla değişmedi ve temel odak noktası her zaman ayaklar olmayı sürdürdü.
  5. Riley için çalışan bir fizyoterapist olan Eunice Ingham, refleksolojinin ön plana çıkmasında liderlik eden isimler arasında yer almaktadır. Bu konuda o dönemlerde çok büyük çalışmalara imza attığı tahmin edilmektedir.
  6. 1957’de Dr. Paul Nogier dış kulaktaki noktaların refleks haritasını çıkarmıştır. Bu harita sayesinde yeni bir adım atılmıştır.

Refleksoloji Nasıl Çalışır?

Refleksologlar, refleksoloji konusunda vücudun kendisini onarmasına yardımcı olan hareketler ve eylemler olarak açıklama yaparlar. Bu konuda özellikle Çin tıbbında büyük bir yer alan refleksolojinin geçmişten günümüze milyonlarca insana uygulandığı tahmin edilmektedir.

Teori: Refleksoloji merkezi sinir sistemi ile çalışır.

Bu teori, 1890’larda Sir Henry Head ve Sir Charles Sherrington tarafından yapılan araştırmalardan sonra ortaya çıkarıldı. İnsan vücudunun en önemli sistemi olarak bilinen merkezi sinir sisteminin özellikle dışa duyarlı olduğu, buna bağlı olarak refleksolojinin insan vücudunda merkezi sinir sistemini harekete geçirerek sorunlu olan durumu düzeltmeye merkezi sinir sistemi aracılığı ile yardımcı olduğu iddia edilmişti.

Ancak bazı refleksologlar, bu konuda kesin bir görüş veremeyecek olduklarını, vücudun kendi kendini onarmasının birçok yöntemi olduğu gibi, dışarıdan yapılacak olan cerrahi ve cerrahi olmayan müdahalelerin nasıl etkileşim sonucunda iyileştirme gösterdiğini bilemeyeceklerine değinmektedriler.

The post Refleksoloji Nedir, Tarihi Nereye Dayanıyor Ve Nasıl Uygulanır? appeared first on Zovovo - En İyi Bilgi Sitesi.



Kaynak: https://www.zovovo.com/refleksoloji-hakkinda-merak-edilen-sorular/

Yorumlar