‘Hayvanları Seviyorum, İnsanları Sevmiyorum’

Hayvan haklarını korumak, onların yaşam şartlarını iyileştirmek çok faydalı olurdu. Ama bunu yaparken hataları ile yapmak doğru değil, insanlar tam tersine onların yaşamlarını iyileştireceklerini düşünüyorlar ama daha kötü hale getiriyorlar. Başta köpekler olmak üzere sokakta yaşayan hayvanlar doğaları gereğince zaten kendilerine gerekli şartlarda gerekli yardımı sağlayabilirler, bir kaplumbağa ters döndüyse ve geri dönmesi mümkün değilse ve ölecekse insanların henüz dünyada vahşi doğayla iç içe olduğu yıllarda kaplumbağanın bir insan tarafından ters çevirilmesi asla mümkün değildi. Aksine belki de ilk insanlar onu bile yiyebilirdi.

Belgeseller çekilirken hayvan ölecek olsa bile doğaya müdahale edilmez, edilmemelidir. Çünkü doğa kendi içerisinde bir bütündür yani biz insanlarında aile olarak olduğu gibi. Aile sorunlarına başka bir ailenin karışması bunu daha büyük bir sorun haline getirebilir.

Gündemimiz: Hayvanlar mı önce gelir, insanlar mı?

Zovovo.com olarak hayvan haklarının daha iyi hale gelmesinden, daha fazla insanın hayvan hakları konusunda bilgi sahibi olmasından yanayız. Ancak son yıllarda bazı çok az sayıda insanın ”hayvanları severim ama insanları hayvanlar kadar sevmiyorum” benzeri sözleri çok fazla gündemde.

Hayvanları sevmekle beraber insanları da sevmeliyiz. İnsanları sevmiyor olabiliriz ama bir hayvanın canına değer veren birisi iseniz bir insanın canına da değer vermelisiniz. Bir hayvanın canının yanmasını istemiyorsanız, bir insanın da canının yanmasını istememelisiniz.

Zor ama yanıtı kolay olan bir soru mevcut.

Denizde sadece 1’ini kurtarma hakkınız var, hangisini kurtarırsınız?

  • Sokak köpeği
  • İnsan

Bu soruya elbette ‘her ikisi de’ demek isterdik ama tek bir yanıt hakkı var. Bu durumda hangisini tercih ederdiniz? Önce seçin sonra okumaya devam edin.

Eğer ”sokak köpeği” seçeneğini seçtiyseniz öncelikle bir düşünün, neden bunu seçtiniz? Geçmişinizde insanlardan size gelen bir travma mı söz konusu da en değerli canı seçmediniz de 1. seçeneği seçtiniz.

”Ama her ikisi de can!” dediğinizi biliyoruz, aslında bizde bunu dedik. Ancak bir insan canı bir hayvan canından daha önemlidir. Neye göre, kime göre kardeşim! Diyenler olacaktır.

Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi’ne bakarsak insan yaşamının temel bir hak olduğu, en değerli varlığın insan olduğunu anlarız. Hayvan hakları ise insan haklarından sonra gelir. Eğer insan hakları yoksa hayvan hakları da yok demektir. Bakın bugün Venezuela’da hayvan severler sokak köpeklerini yiyen insanlara tepki gösteriyorlar, ancak kendileri de artık bunu yapmaya başladılar. İnsan doğası gereği bunu yapmak zorunda kaldılar, ya kendileri ölecekti ya da bu yolu tercih edeceklerdi.

Sokak farelerini yedikleri bile iddia ediliyor. Neden? Ölmemek için.

Öncelikle eğer ki insan yaşamına değer vermeyen ve hayvan yaşamına değer veren bir insan olduysanız psikolojik bir destek alınması şart olabilir. Zira insan canına değer vermeyen bazı insanların son dönemde türemesi pek hayra alamet bir olay değil.

*Bu içerik zovovo.com için özel olarak üretilmiştir. İçerikte hayvan ve insan haklarının dışında bir düşünce olarak son dönemde bazı insanların ifade ettiği ama kabul edilemeyecek bir ifade görüş içeriği olarak yazıya aktarılmıştır. Bağımsız görüş içerikleri zovovo.com’un görüşünü birebir yansıtmayabilir.

The post ‘Hayvanları Seviyorum, İnsanları Sevmiyorum’ appeared first on Zovovo - En İyi Bilgi Sitesi.



Kaynak: https://www.zovovo.com/hayvan-sevip-insan-sevmemek/

Yorumlar